Podzimní poklady

Jako každý rok nám podzim přináší bohatou úrodu plodů, které jsou pro nás pravým pokladem. Právě teď je čas sbírat to nejlepší, co podzimní příroda nabízí. Připravte si z jejích darů skvělé pochoutky, které prospějí vašemu zdraví.  

 

Šípky, vitamínová bomba

V dávných dobách se šípky oprávněně těšily velké úctě. Dneska je považujeme spíš za plevel, případně je bez zájmu míjíme. To je ale velká škoda! Šípky jsou totiž bohaté na vitamín C, ale i na A a B, obsahují také velkou spoustu antioxidantů. Plody šípku můžete sušit i nakládat anebo si připravit skvělý sirup. Budete překvapení, jak zachutná dětem, a že na něj nakonec budou chodit i dospělí, kteří sladké nemusejí! Kromě skvělé chuti jsou plody šípkové růže taky požehnáním pro naše zdraví. O tom se můžete sami přesvědčit. Připravte si jednoduše domácí sirup.

Pauwex_příprava šípkového sirupu

Příprava domácího šípkového sirup krok za krokem

Co budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých šípků
  • 1 l vody
  • 500 dkg cukru
  • šťáva z 1 pomeranče
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 lžic medu

Jdeme na to:

  • Šípky pořádně omyjeme. Když zapomenete nějakou tu stopku nebo lístek, nevadí.
  • Nahrubo rozmixujte v trošce vody, podrťte v hmoždíři nebo jinak rozmělněte – zkrátka nějak porušte strukturu plodů. Zalijete vodou a nechte v ledničce 24 hodin odpočívat.
  • Druhý den všechno přelijte do hrnce a zahřejte, max. na 50 °C. Pozor, nevařte! Vařením by se všechny blahodárné účinky šípku zničily.
  • Pak přeceďte přes jemné sítko nebo ještě lépe přes plátýnko.
  • Teď přichází řada na cukr, který rozpustíte ještě v teplé tekutině. Vmícháme šťávu z citrusů a med. Všechno pořádně rozmíchejte.
    Nechte vystydnout a přelijte do pečlivě vymyté a suché nádoby s víčkem.
  • Sirup skladujte v chladničce.


Pokud nechcete experimentovat, zůstaňte u osvědčené klasiky – šípkového čaje. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší.

Mistral Nachlazení + zázvor a šípky

Obsahuje velké množství šípků, které pomáhají při nachlazení a přispívají k obranyschopnosti organismu. To ale není vše, podporují funkci dýchacích cest a napomáhají při zhoršeném dýchání. čajová směs obsahuje také zázvor, který přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu a ke zvýšení vitality. Nechybí ani máta na podporu obrany těla a imunitního systému. V neposlední řadě lípa, která má utišující účinek na hrdlo, hltan a hlasivky. Čaj je svěží, lehké chuti, kterou pocítíte v každém doušku. Se lžičkou medu chutná skvěle.

Wellness čaj Energie síla a povzbuzení

Potřebujete povzbudit? Posilněte se v boji proti únavě. Pomocí guarany a šípku se zbavíte nejen únavy, ale zároveň posílíte i svou imunitu. Tento životabudič má osvěžující a mírně ovocnou chuť. 

 

Rakytník je všelék. A to bez nadsázky 

Rakytník, jedinečná rostlina budoucnosti. Celý keř – kůra, listy i plody, obsahuje širokou škálu tělu prospěšných látek. Pro vysoký obsah vitamínu C, který posiluje přirozenou obranyschopnost, se mu říká citroník severu. Rakytník obsahuje také vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B9, vitamíny D, E, K, P a spoustu dalších látek prospěšných tělu. Je to prostě vitamínová bomba.

Rakytník posiluje imunitu, dostane vás do kondice a zbaví únavy. V chřipkové sezóně byste si ho měli ordinovat povinně. Ale rakytník toho zmůže daleko víc.  
Často se doporučuje při nádorových onemocněních, v rekonvalescenci po chemoterapii a ozařování. Jeho účinky jsou prokázané i při léčbě očních chorob jako je šeroslepost nebo různé defekty rohovky. Pravidelná konzumace rakytníku přispívá k její regeneraci. Rakytník využijte i při podpoře trávení a harmonizaci jater a žaludku. Doporučuje se při zánětech žaludku.

Plody rakytníku se konzumují čerstvé i sušené, ze semen se lisuje olej. Připravit si z nich můžete výbornou šťávu, marmeládu nebo čaj.

Pauwex_příprava rakytníkové marmelády

Rakytníkový džem s hruškou a skořicí

Co budete potřebovat:

  • 1 kg rakytníku (plody)
  • 500 g krupicového cukru
  • 1 hruška
  • 2 tyčinky skořice

Jdeme na to:

  • Plody z rakytníku důkladně omyjte, dejte společně s nakrájenou hruškou a skořicí do hrnce.
  • Vyndejte skořici a rozvařenou směs propasírujte přes sítko.
  • Pak znovu dejte do hrnce, přiveďte k varu a přidejte postupně cukr.
  • Za stálého míchání nechte povařit přibližně dalších 5 minut.
  • Na nic nečekejte a začněte plnit důkladně umyté a suché skleničky. Zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru. Teď už jen počkejte, až džem vychladne. A máte hotovo!


Bydlíte někde, kde rakytník neroste nebo se vám nechce do domácí přípravy džemu? Nevadí! Rakytník si můžete dopřát i tak. Připravili jsme pro vás několik skvělých čajových tipů. Stačí jen vložit do košíku a těšit se na voňavý balíček. 

Wellness čaj Zázvor, rakytník + šípky

Dopřejte si doušek na vaše zdraví. Zázvor, u nás známý jako zázvor lékařský, má původ v Asii. S arabskými obchodníky se dostal ve středověku až do Evropy, kde se natrvalo zdomácněl díky různorodému využití i v léčitelství. Rakytník podporuje imunitní systém těla. Šípek pomáhá při nachlazení. Podpořte svůj imunitní systém v boji proti bacilům.

Fantastic Tea Borůvka & rakytník

Čaj sytě červené barvy s vůní a chutí zralých borůvek a rakytníku.